Deltaweekend volgend jaar naar Roompot en terugkeer Veronica Race

Deltaweekend in 2020 naar Roompot Marina
De 50e editie van het Deltaweekend wordt volgend jaar vanuit Roompot Marina gevaren. Dat heeft de voorzitter van de stichting Deltaweek, Willem Johannesma, bij afsluiting van van het Deltaweekend in Colijnsplaat vandaag bekend gemaakt.
Aandacht voor de jeugd
Met het oog op de toekomst richt het Deltaweekend zich in het jubileumjaar ook op het jeugdzeilen om de aanwas van toekomstige wedstrijdzeilers te stimuleren. Voorheen was het Deltaweekend vooral op kajuitzeiljachten gericht en was het moeilijk om gelijktijdig twee verschillende wedstrijden te organiseren vanuit de traditionele starthavens Zierikzee en Colijnsplaat. Door de nieuwe koers zal het jeugdzeilen nog beter aan bod komen. De uitstekende faciliteiten van de Roompot en het nabijgelegen vaarwater zijn daarvoor erg geschikt.Roompot Marina is erg positief over de samenwerking met het Deltaweekend. “Het Deltaweekend heeft zijn uitstekende reputatie te danken aan zijn organisatoren. We zijn erg blij met hen in zee te kunnen gaan en dit prachtige zeilevenement met onze uitgebreide faciliteiten te kunnen ondersteunen. Het biedt voor ons ook goede kansen om onze activiteiten uit te breiden”, aldus de woordvoerder van Roompot, Baptiste van Outryve,
Archieffoto start Veronica Race 2013
Terugkeer Veronica Race
Deltaweekend grijpt het jubileumjaar ook aan voor een eerbetoon aan het verleden door de herintroductie van de Veronica Race. Deze bekende offshore langebaanwedstrijd op de Noordzee werd tot voor enkele jaren geleden gevaren vanuit de buitenzijde van de Roompotsluis. De Veronica Race kent een roemrucht verleden toen het Veronica schip, destijds een zogeheten zendpiraat, als keerboei fungeerde. De Veronica Race zal naar verwachting veel extra zeilers aantrekken.

Wedstrijdleider Jan Lamper die met zijn team vele jaren oa de Veronica race in goede banen leidde

De Veronica Race 
Het schip van Veronica Radio lag ter hoogte van Noordwijk, net buiten de territoriale wateren en fungeerde als keerboei. Vóór de aanleg van de stormvloedkering was Colijnsplaat de vertrekhaven en was de baanlengte ongeveer 140 mijl heen en terug, dwars door de shipping lanes heen, meestal met veel wind en een bokkig zeetje. Met minder wind ging het anker uit. De wedstrijd heeft wel eens drie dagen geduurd! Na het verdwijnen van het Veronica schip werd er naar de Outer Gabbard gevaren. Pas bij de realisatie van de Oosterscheldekering werd de wedstrijd veranderd: 60 mijl voor de kust is vanaf de Roompotsluis. De Veronica Race werd in 2015 voor de laatste keer gevaren.
Deltaweekend 2020
De jubileumeditie van het Deltaweekend wordt gevaren van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juni 2020 vanuit de Roompot Marina. De Veronica Race wordt volgens de huidige planning een week eerder gevaren, op zaterdag 13 juni, vanuit de Roompot sluis. De jachthaven van Colijnsplaat is dan de logistieke basis.
mediapartner