Deltaweekend Cruiser Cup  en nieuwkomers

Het Deltaweekend heeft altijd zowel de pur sang wedstrijdzeiler als de minder competitief ingestelde wedstrijdzeiler verwelkomd. We merkten dat nieuwkomers de drempel wel soms wat hoog vonden om mee te doen aan een zeilwedstrijd zoals het Deltaweekend. Daarom hebben we onderstaand VRAAG en ANTWOORD gedeelte gemaakt om zoveel mogelijk kennis te delen en de drempel te verlagen.

De Deltaweekend Cruiser Cup is bedoeld voor zeilers die niet zo vaak aan wedstrijden meedoen of niet per se in een officiële wedstrijdklasse willen varen. Deelname aan deze Cup staat open voor iedereen. Het is meer dan een naamswijziging vanuit de Ongemeten klasse. We hopen de inschrijvingsprocedure voor deze Cup makkelijker te maken en onnodige barrières voor deelname weg te nemen met ook een echte wisselbeker en andere leuke prijzen!

Vraag: Hoe en wanneer kan ik inschrijven voor het Deltaweekend?

Antwoord: De inschrijving gaat open begin maart via het inschrijfprogramma Manage2sail. Manage2sail.com is een veel gebruikt internet portal vormgegeven door en voor zeilers en hun verenigingen. Elke deelnemende boot dient eerst een account aan te maken voordat kan worden ingeschreven.

Als je inschrijft voor een Cruiser Cup zal je een up-to-date handicap rating moeten verkrijgen om met verschillende soorten boten toch een competitie te varen. Dit is voor Nederlandse deelnemers het SW ratingsysteem en CR rating systeem voor Belgische deelnemers. De SW rating wordt door het Deltaweekend afgegeven nadat je alle data hebt ingevuld via manage2sail. Je kunt je al inschrijven voordat je alle data hebt ingevuld. Het Belgische CR (Cruiser Rating) systeem gaat centraal via www.cruiserrating.be. Neem daar voldoende tijd voor om de administratie voor te doen.  Voor verdere uitleg van SW en CR, zie ook onderstaande informatie.

Vraag: Wat zijn de kosten van inschrijven?

Antwoord: de kosten verschillen per klasse en is afhankelijk of je vroeg of laat inschrijft. Als je inschrijft voor 21 mei, zijn de kosten en behoorlijk stuk lager. De precieze kosten staan vermeld in de Notice of Race (Aankondiging) voor het Deltaweekend en kun je hier vinden.

Vraag: Wat is het SW rating systeem en wat is het CR rating systeem voor de Cruiser Cup?

Antwoord: Het SW is een Nederlands rating systeem en SW maakt het voor iedereen mogelijk om aan een wedstrijdje mee te doen. Geen meting, geen administratieve rompslomp. Ieder schip is welkom. Hoewel ook onder SW de goede zeilers wel naar voren komen is het in de kern niet bedoeld om uit te vinden wie de beste zeilers zijn. Daarvoor bestaan eenheidsklassen en strakkere meetformules, zoals bijvoorbeeld ORC en IRC.
Meedoen met de Deltaweekend Cruiser Cup betekent niet dat er geen competitie is, maar als je je als zeiler echt op meer gelijkwaardige wijze wil meten, dan zijn daarvoor andere strakkere meetformules zoals ORC en IRC beschikbaar of uiteraard meedoen in een eenheidsklasse als dat van toepassing is.

Het CR (Cruiser Rating) is een Belgisch rating systeem om zeiljachten tegen elkaar te laten zeilen. Het is een meetsysteem zonder fysieke meting, bedoeld voor zeiljachten met een zeereling en een leefbaar interieur vanaf 6 meter romplengte. Het is dus een eerste stap naar het wedstrijdvaren en dit in een recreatieve en familiale sfeer. Wedstrijdboten en sportboats dienen ORC of IRC te varen.

Vraag: Hoe kom ik aan SW of CR rating om mee te doen aan de Cruiser Cup?

Antwoord: Het is relatief eenvoudig, dit kan gewoon vanaf achter de computer, er komt geen officiële meting aan te pas op uw boot zoals dat wel het geval is bij ORC en IRC.  Vul via Manage2sail bij inschrijven alle relevante data in voor de Nederlandse SW rating of hier voor de Belgische CR rating.

Vraag: Moet ik voor elk bemanningslid ook een licentie aanvragen?

Antwoord: Het Deltaweekend wordt georganiseerd onder auspiciën van het Watersportverbond en valt daarmee ook onder de Regels voor Wedstrijdzeilen (RvW). Dat betekent dat er ook bepaalde documentatie nodig is waarmee je aan de spelregels voldoet. Eén daarvan is dat er een wedstrijdlicentie nodig is voor elk bemanningslid. Deze kun je aanvragen op mijn.watersportverbond.nl.

Echter, omdat het Deltaweekend ziet dat juist voor de Cruiser Cup het wedstrijdelement beperkt is (onder het motto: meedoen is belangrijker dan winnen), en wij merkten dat deze licentie nogal een rompslomp met zich meebracht en daarmee een hoge drempel op wierp om mee te doen, zullen wij niemand van de bemanningsleden uit de Cruiser klasse controleren op het hebben van een wedstrijdlicentie. Dit is enigszins onduidelijk wellicht maar we willen de keuze bij de zeilers laten voor Cruiser Cup. Bij de andere wedstrijdklassen zal er wel degelijk gecontroleerd worden.

Vraag: Ik wil wel meedoen aan het Deltaweekend maar heb nog niet vaak een wedstrijd gevaren. Waar moet ik mee rekening houden?

Je hebt zoals eerder aangegeven zogenaamde SW (Nederland) of CR (België) rating nodig omdat op deze manier de verschillende boten met elkaar één wedstrijd kunnen varen. Zie de eerdere vraag over SW en CR en hoe je dit kunt aanvragen.

Verder is er ook een zeilnummer nodig, hetzij in het zeil of anders op de boot aan de railing. Beschik je niet over een zeilnummer, dan krijg je die van het Deltaweekend toegewezen.

Verder verwijzen we graag naar het zeil-wiki gedeelte op de website van onze mediapartner Clubracer om meer te weten over wedstrijdzeilen met allerlei tips en tricks!

Vraag: Wat zijn de regels voor wedstrijdzeilen?

De regels voor de Cruiser Cup zijn de Regels voor het Wedstrijdzeilen opgesteld door Het Watersportverbond. De belangrijkste regels zijn:

Wanneer boten elkaar tegenkomen, moet een boot die over de stuurboordboeg ligt vrij blijven van een boot die over de bakboordboeg ligt.

Wanneer boten over dezelfde boeg liggen, moet een loefwaartse boot vrij blijven van een lijwaartse boot.

Bij overstag gaan, moet de boot vrij blijven van andere boten.

De allerbelangrijkste regel is: goed zeemanschap, veiligheid voor alles!

Een goede website om de regels te kennen en te testen is de website van de Watersport Academy. Meld je daar gratis aan en test je kennis!

Een andere leuke website met youtube filmpjes is deze van Watersport-tv waarin in een 5 tal video’s je wordt meegenomen in de regels van het wedstrijdzeilen.

Wil jij nog meer weten over de regels of zelf de Regels voor Wedstrijdzeilen aanschaffen? Hier vind je het overzicht van alle regels. Kijk ook op de website van het Watersportverbond, zie hier. Met deze kennis ga je goed voorbereid het water op voor een wedstrijd!

Hoe ziet een zeilwedstrijd eruit en wat kan ik verwachten bij de start?

Aan het begin van de dag wordt tijdens het zogenaamde palaver (en later op de website en andere media) de baan bekend gemaakt hoe er gevaren wordt. Het Deltaweekend wedstrijdcommitee zet een baan uit rond de boeien op de Oosterschelde die of over bakboord of over stuurboord (vanuit de boot bekeken). Tijdens het palaver wordt ook gezegd waar de start plaatsvindt.

Zet deze baan alvast in de plotter of app of evt op papier, zodat gedurende wedstrijd duidelijk is wat de volgende boei is. Wel zo handig als je natuurlijk als eerste de boei rondt 😉.

De start vindt plaats vanaf een lijn tussen het startschip aan de ene kant en de startboei aan de andere kant. Voor het daadwerkelijke startsignaal worden er waarschuwingssignalen afgegeven ter voorbereiding.

Minuten voor startsein Visueel sein Geluidssein Betekenis
5 Klassenvlag omhoog Eén Waarschuwingssein
4 P vlag omhoog Eén Voorbereidingssein
1 P vlag omlaag Eén lang Eén minuut
0 Klassenvlag omlaag Eén Startsein

De zogenaamde Sailing Instructions (SI) van het Deltaweekend geeft alle informatie voor de wedstrijden. Kijk deze door via manage2sail.com

Voor verdere tips en uitleg, vonden wij deze website goede informatie geven: loefgierig.nl 

Een kleine geruststelling van ons; mocht je de start te druk vinden, start dan gewoon wat later in de tweede rij. De wedstrijd duurt nog lang!

Een kleine tip van ons: haal de buiskap naar beneden voor goed zicht en zorg dat naaste de fok vooral de grootschoot goed bediend wordt, dan kan de stuurman makkelijk manoeuvreren.

Vraag: Hoe ziet een wedstrijddag op het Deltaweekend eruit?

We beginnen de dag met een briefing/palaver waarop de banen van de wedstrijd worden doorgegeven en evt andere zaken die voor die dag van belang zijn. Dat gebeurt op vrijdag om 9.00 uur en op zaterdag en zondag om 8.30 uur het havenplateau in de vissershaven van Colijnsplaat.

Daarna gaat iedereen met zijn of haar boot naar het startgebied voor de verschillende klassen op de Oosterschelde. Neem daar ruim de tijd voor zodat je ook een al een beetje kunt oefenen.

Het eerste waarschuwingssein zal op vrijdag 23 juni om 11:25 worden gegeven. Op zaterdag zal het eerste waarschuwingssein om 10:55 uur gegeven worden. Op zondag om 10:25 uur

In de middag zijn de wedstrijden afgelopen komt iedereen terug naar de haven waar we rond 1600-1700 uur zullen beginnen met een drankje of een hapje. In de avond vindt er een buffet of bbq plaats voor degene die zich hebben ingeschreven via manage2sail.

 

Zeilen