VERONICA RACE OP 13 JUNI 2020 IN COLIJNSPLAAT
Tijdens de lustrumeditie in 2020 van het Deltaweekend willen wij ook eenmalig weer een zee zeilrace organiseren die bij menig zeiler in het geheugen gegrift is, namelijk de Veronica Race. 
De feitelijke start en finish zal liggen buiten de Roompot sluis aan de zeekant. De race zal een echte offshore worden met naar verwachting een nacht doorvaren, meer nieuws volgt zsm!!
Ontvangst en ontspanning zal plaatsvinden in de onder zeilers legendarische Yachtclub Colijnsplaat waar de historie van de Veronica Race voelbaar is en verhalen over eerdere races gemakkelijk naar boven komen.
Zie o.a hier voor meer beelden uit de ‘oude doos’.

De eerste edities van deze buitengaatse race op de Noordzee waren driedaagse wedstrijden van Colijnsplaat naar het Veronicaschip en weer terug. Het schip van de gelijknamige piratenzender lag in de jaren zeventig nog voor de kust van Noordwijk. Soms moesten de deelnemers keihard bikkelen om de golven te trotseren, andere keren was er nauwelijks genoeg wind om tegen de stroom op te boksen.In 1992 (toen het Veronica schip al niet meer bestond) trok de wind zo hard aan tijdens het aan-de-windse rak op naar “Westhinder”, dat menig team de beukende golven de rug toekeerde. Uiteindelijk finishten er slechts twee boten. De voordekker van het winnende schip, de Foxy, moest vlak voor het einde van de slopende race nog de mast in om de spinnakerval los te snijden. Het betreffende bemanningslid, Piet van Nieuwenhuizen, is later nog voordekker geweest bij America’s Cup team Alinghi.