VERONICARACE

24 en 25 augustus 2024 vanuit Colijnsplaat naar Breskens

De Veronicarace is op 1 juni niet doorgegaan en is uitgesteld tot 24 augustus 2024 als aanbreng voor het Damen Breskens Sailingweekend.

De inschrijving  NOR en SI voor de Veronicarace 2024 is is te vinden op M2S.

Na de plannen voor 2022 en jammer genoeg de weersomstandigheden die de uitvoering in de weg stond hebben we voor 2024 de Veronicarace weer op het programma gezet.

Samen met de stichting Breskens Sailing gaan we de Veronicarace organiseren, de start zal vanaf  het eiland Neeltje Jans zijn en de finish komt voor de haven van Breskens, meer nieuws volgt z.s.m.!

Ontvangst en ontspanning zal plaatsvinden in de onder zeilers legendarische Yachtclub Colijnsplaat waar de historie van de Veronicarace voelbaar is en verhalen over eerdere races gemakkelijk naar boven komen.

Over de Race

De eerste edities van deze buitengaatse race op de Noordzee waren driedaagse wedstrijden van Colijnsplaat naar het Veronicaschip en weer terug. Het schip van de gelijknamige zeezender lag in de jaren zeventig nog voor de kust van Scheveningen.

Soms moesten de deelnemers keihard bikkelen om de golven te trotseren, andere keren was er nauwelijks genoeg wind om tegen de stroom op te boksen. In 1992 (toen het Veronica schip al niet meer bestond) trok de wind zo hard aan tijdens het aan-de-windse rak op naar “Westhinder”, dat menig team de beukende golven de rug toekeerde. Uiteindelijk finishten er slechts twee boten.

De voordekker van het winnende schip, de Foxy, moest vlak voor het einde van de slopende race nog de mast in om de spinnakerval los te snijden. Het betreffende bemanningslid, Piet van Nieuwenhuizen, is later nog voordekker geweest bij America’s Cup team Alinghi.

Preview programma

– de datum van de start 24 augustus 2024
– de tijd van de start is vanaf +/- 18.00 uur
– de afstand is > 100 mijl ( er wordt dus een nacht doorgevaren).
– de verzamelhaven is Colijnsplaat en de start is buiten de Roompot bij Neeltje Jans, met de finish voor de haven van Breskens.
– de klasse die mee mogen varen zijn ORC/IRC 1 en 2 en ORC 3, Two handed en ongemeten met een SW < 100
– er moet voldaan worden aan OSR cat 3 with liferaft