VERONICARACE

18 en 19 juni 2022 in Colijnsplaat

De inschrijving voor de Veronicarace 2022 is geopend via M2S.

De Notice of Race is ook te vinden op M2S.

Tijdens de lustrumeditie in 2022 van het Deltaweekend willen wij ook eenmalig weer een zee zeilrace organiseren die bij menig zeiler in het geheugen gegrift is, namelijk de Veronicarace.

De feitelijke start en finish zal liggen buiten de Roompot sluis aan de zeekant. De race zal een echte offshore worden met naar verwachting een nacht doorvaren, meer nieuws volgt z.s.m.!

Ontvangst en ontspanning zal plaatsvinden in de onder zeilers legendarische Yachtclub Colijnsplaat waar de historie van de Veronicarace voelbaar is en verhalen over eerdere races gemakkelijk naar boven komen.

Over de Race

De eerste edities van deze buitengaatse race op de Noordzee waren driedaagse wedstrijden van Colijnsplaat naar het Veronicaschip en weer terug. Het schip van de gelijknamige zeezender lag in de jaren zeventig nog voor de kust van Scheveningen.

Soms moesten de deelnemers keihard bikkelen om de golven te trotseren, andere keren was er nauwelijks genoeg wind om tegen de stroom op te boksen. In 1992 (toen het Veronica schip al niet meer bestond) trok de wind zo hard aan tijdens het aan-de-windse rak op naar “Westhinder”, dat menig team de beukende golven de rug toekeerde. Uiteindelijk finishten er slechts twee boten.

De voordekker van het winnende schip, de Foxy, moest vlak voor het einde van de slopende race nog de mast in om de spinnakerval los te snijden. Het betreffende bemanningslid, Piet van Nieuwenhuizen, is later nog voordekker geweest bij America’s Cup team Alinghi.

Preview programma

– de datum van de start 18 juni 2022
– de tijd van de start is vanaf +/- 15.00 uur
– de afstand is > 100 mijl ( er wordt dus een nacht doorgevaren).
– de verzamelhaven is Colijnsplaat en de start en finish is buiten de Roompot bij Neeltje Jans.
– de klasse die mee mogen varen zijn ORC/IRC 1 en 2 en ORC 3, Two handed en ongemeten met een SW < 100
– er moet voldaan worden aan OSR cat 3 with liferaft