Zon en wind, de ideale ingrediënten voor een geslaagde eerste zeildag van de 49eeditie van het Deltaweekend. Bijna 60 wedstrijdboten uit verschillende klassen vertrokken vanochtend vanuit de haven van Colijnsplaat voor een langebaanwedstrijd rond de tonnen op het Oosterscheldebekken ten westen van de Zeelandbrug. De baanlengtes varieerden van 14 mijl voor de Rond- en Platbodemklassen tot 28 mijl voor de ORC/IRC 1. De matige noordoostelijke wind van rond de 10 knopen was voor de meesten voldoende om een spannende wedstrijd op het water te varen. Maar voor sommige teams was de wind te zwak om binnen de limieten van de finishtijden te blijven. Dat was met name het geval bij de Rond- en Platbodems.

Veel two-handed inschrijvingen’

Veel belangstelling voor two-handed zeilen
Het aantal two-handed inschrijvingen was relatief groot, een duidelijke indicatie dat het formeren van een complete bemanning voor veel schippers niet eenvoudig is. Online crewfinder platforms zoals Tendrr zullen in de toekomst zeker belangrijker worden.

Na afloop van de eerste zeildag opende mevrouw Demmers, de burgemeester van de gemeente Noord-Beveland, het Deltaweekend officieel. Ze zei dat de gemeente erg blij is met de aanwezigheid van het Deltaweekend binnen haar gemeentegrenzen en sprak de hoop uit dat dit ook in de toekomst zo mag blijven.

Op zaterdag 29 juni wordt het wedstrijdveld uitgebreid met meer deelnemers en het varen van windward-leeward banen. Net als vandaag is er na afloop van de wedstrijden aan de wal volop vertier met een steigerborrel, een uitgebreid buffet en een muzikaal optreden van de Billys.

De winnaars in de officiële (ORC/IRC) klassen gerekend over drie dagen mogen zich Zeeuws Kampioen noemen. De volledige uitslagen zijn te zien op de website van het Deltaweekend www.deltaweekend.nl.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.