Deltaweekend in 2020 naar Roompot Marina
De 50e editie van het Deltaweekend wordt volgend jaar vanuit Roompot Marina gevaren. Dat heeft de voorzitter van de stichting Deltaweek, Willem Johannesma, bij afsluiting van van het Deltaweekend in Colijnsplaat vandaag bekend gemaakt.

Aandacht voor de jeugd
Met het oog op de toekomst richt het Deltaweekend zich in het jubileumjaar ook op het jeugdzeilen om de aanwas van toekomstige wedstrijdzeilers te stimuleren. Voorheen was het Deltaweekend vooral op kajuitzeiljachten gericht en was het moeilijk om gelijktijdig twee verschillende wedstrijden te organiseren vanuit de traditionele starthavens Zierikzee en Colijnsplaat. Door de nieuwe koers zal het jeugdzeilen nog beter aan bod komen. De uitstekende faciliteiten van de Roompot en het nabijgelegen vaarwater zijn daarvoor erg geschikt. Roompot Marina is erg positief over de samenwerking met het Deltaweekend. “Het Deltaweekend heeft zijn uitstekende reputatie te danken aan zijn organisatoren. We zijn erg blij met hen in zee te kunnen gaan en dit prachtige zeilevenement met onze uitgebreide faciliteiten te kunnen ondersteunen. Het biedt voor ons ook goede kansen om onze activiteiten uit te breiden”, aldus de woordvoerder van Roompot, Baptiste van Outryve,

Terugkeer Veronicarace
Deltaweekend grijpt het jubileumjaar ook aan voor een eerbetoon aan het verleden door de herintroductie van de Veronicarace. Deze bekende offshore langebaanwedstrijd op de Noordzee werd tot voor enkele jaren geleden gevaren vanuit de buitenzijde van de Roompotsluis. De Veronicarace kent een roemrucht verleden toen het Veronicaschip, een zeezender voor de kust van Scheveningen als keerboei fungeerde. De Veronicarace zal naar verwachting veel extra zeilers aantrekken.

Wedstrijdleider Jan Lamper die met zijn team vele jaren o.a. de Veronica race in goede banen leidde

De Veronica Race 
Het schip van Veronica Radio lag iets meer dan 4,6 mijl buiten de kustlijn ter hoogte van Scheveningen en fungeerde als keerboei. Vóór de aanleg van de stormvloedkering was Colijnsplaat de vertrekhaven en was de baanlengte ongeveer 140 mijl heen en terug, dwars door de shipping lanes heen, meestal met veel wind en een bokkig zeetje. Met minder wind ging het anker uit. De wedstrijd heeft wel eens drie dagen geduurd! Na het verdwijnen van het Veronicaschip werd er naar de Outer Gabbard gevaren. Pas bij de realisatie van de Oosterscheldekering werd de wedstrijd veranderd in een dagrace van ongeveer 60 mijl voor de kust vanaf de Roompotsluis. De Veronicarace werd in 2015 voor de laatste keer gevaren.

Deltaweekend 2020
De jubileumeditie van het Deltaweekend wordt gevaren van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juni 2020 vanuit de Roompot Marina. De Veronicarace wordt een week eerder gevaren, met de start op zaterdagmiddag 13 juni vanuit de Roompotsluis. De terugkeer is op zondag 14 juni. De jachthaven van Colijnsplaat is dan de logistieke basis.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.